Icon Medialab

Icon Media Lab.Icon Medialab är ett IT-företag många har hört talas om och det är på många vis ett av Sveriges mest kända företag inom IT-branschen, även om företaget som så inte existerar under namnet Icon Medialab längre. Det är under den senare delen av 90-talet som Icon Medialab gör sig kända och ingår således i den så kallade ”It-bubblan” eller ”IT-boomen” som var en tid då massvis med IT-relaterade företag började starta upp runtom i världen – främst USA, Storbritannien och Skandinavien.

För att förstå varför Icon Medialab blev så stort som det blev så måste man också förstå hur It-bubblan fungerade. Affärsidéer så skulle skapas så snabbt som möjligt och vara först ute på en ny marknad med det representerade företaget. Vidare så fokuserades det på överinvesteringar i teknik som var framtidssäker då många av dessa företag ansågs vara något som skulle vara kvar långt fram i tiden. Man la även stor kraft på till exempel framtidstankar angående företagsexpansioner till andra länder samt att samla in mycket information om sina kunder. Allt detta blev till slut ett stort problem rent ekonomiskt när man investerat enormt mycket pengar i något som senare inte genererade något.

Vad Iconmedia Lab sysslade med var konsulting och grundades året 1996. Redan efter två år noterades företaget på börsen och flyttades efter ett tag till Stockholmsbörsen. De första åren så växte Icon Medialab oerhört snabbt och vid årsskiftet in till 2000 så var omsättningen hos Icon Medialab 1.7 miljarder kronor, dock visade det sig snabbt att företaget låg back inom mycket vilket ledde till att VD efter VD hoppade av företaget. Något senare företaget ihop med en nederländsk konkurrent och gå numera under namnet ”LBi” dock med sitt huvudkontor i Nederländerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *